Setia Bersama Misai Tanglooong

Wednesday, May 2, 2012

Holiday On Bike,,, Day 3 & 4


Day 3,,,
Sathing Phra - Thale Noi,,,




Assalamualaikum wbr,,,
Bertemu kembali di hari ke 3 catatan perjalanan kami,,,
cuaca pagi ini cukup memberangsangkan,,,
setelah selesai packing segala barang,,,
kami bergambar kenangan dihadapan tempat penginapan ini,,,

Baru hendak memulakan kayuhan,,,
jentaera Abg Zain mengalami masalah sedikit,,,
beg beliau tersagat ke tayar,,,
setelah diselaraskan,,, jentera beliau pulih sepenuhnya,,,
hehehehe

Kami mengharapkan kayuhan hari ini selesa dengan pancaran matahari,,,
Alhamdulillah setelah 2 hari kami berkayuh dalam hujan,,,
hari ini sang mentari menyinari sepanjang kayuhan kami,,,
panas terik sungguh hari ke 3 ini,,,
kedengaran suara tak sukakan panas pulak,,,
hujan pun salah,,, panas pun salah,,,
hahahahaha



Bro Kamal sudah bersedia untuk memulakan kayuhan,,,



Sikap kerjasama untuk membaiki masalah jentera Abg Zain,,,


Teman dihadapan chalet penginapan kami,,,

Kayuhan agak santai pada hari ini,,,
dengan angin agak kuat mengiringi perjalanan kami,,,
tak banyak yang dibicarakan sepanjang perjalanan,,,
kecuali,,,

teman teringat cincin dan bangle teman tertinggal di bilik mandi,,,
arrgghhhhh,,,
dah hampir 80km baru teman teringat,,,
nak berpatah balik,,, tak mungkin,,,
dah bukan rezeki teman,,, nak buat macamana,,,

Sayang sungguh kat cincin pemberian ayahnda teman,,,
hampir 20 tahun dengan teman,,,
Tapi hari ini,,, 
terpaksa merelakan perpisahan tersebut,,,





Kat sini lah baru teman perasan yang cincin teman tertinggal,,,



Abg Ronn dan Abg Them,,,
salute kat depa termasuk Abg Zain dan Bro Kamal,,,
depa semua sudah pencen,,,

tapi kederat mengalahkan orang muda,,,
sapa orang muda tu,,,
hehehehehe


Ingat pesan orang tua-tua,,,
bila matahari terpacak di atas kepala,,,
elok lah berteduh,,,







Bergambar kenangan sebelum simpang nak ke Thelenoi,,,
masa ni dok melilau mencari kedai makanan Islam,,,
tak jumpa langsung,,,
akhirnya jumpa kedai mamak 7-11,,,
hehehehe,,,,

tapi agak was-was nak ambil makanan,,,
last-last tanya dengan orang Islam yg kami jumpa kat tepi jalan,,,
beliau bagi tau susah nak jumpa kedaai makanan Islam disini,,,
beliau juga bagi tahu kami bukan semua makanan di kedai mamak 7-11 tu halal,,,
mujur juga bertemu beliau,,,
dapatlah juga kami lapik perut untuk tengahari itu,,,
Bagi teman tak berapa cukup,,,
Al maklum saja lahhhh,,,
ada 4 tangki yang perlu teman isi,,,
hahahahahaha




Kayuhan diteruskan,,,,
masing-masing melayan kayuhan dalam cuaca yang agak panas,,,
pemandangan dikiri kanan jalan banyak sawah padi dan teman agakteruja melihat banyak pokok kelapa laut yang hidup di sepanjang perjalanan kami,,,

Mungkin menjadi sumber pendapatan sampingan penduduk disini,,,
Dalam keseronokan melayan pemandangan ,,, tetiba tayar belakang teman pancit,,,
mujur tak jatuh,,,
kalau tak gerenti cam nangka busuk,,,
gedebab,,,
hehehehehe





Sekali lagi sikap kerjasama memainkan peranan,,,
walaupun keletihan,,, 
sikap saling membantu ini meredakan keadaan mental yang keletihan, kepanasan sang mentari dan kelaparan,,,
hehehehehe,,,
teman ler yang kelaparan,,,
depa teman tengok steady jer,,,
hahahahaha

Kayuhan diteruskan setelah tayar teman ditampung/baiki,,,
laluan kayuhan memasuki kawasan perkampungan,,,
yang seronoknya,,,  

Hari ke 3 ini,,,
tahap kayuhan teman semakin konsisten dan bertenaga,,,
walaupun dalam keadaan lapar,,,
hehehehehe

buktinya,,,
banyak gambar-gambar Abg Them, Abg Ronn, Abg Zain dan Bro Kamal dapat teman ambil,,,
teman jugayang tak ada gambar semasa berkayuh,,,
adussssss,,,




gambar kayuhan Abg Them dan Abg Zain,,,



Menarik juga pemandangan disini,,,
dengan cuaca yang baik,,,
hehehehehe










Simpang sebelum memasuki laluan ke Thale Noi,,,



Cuaca bertambah terik,,,
teman bukan benci keadaan cuaca panas ini,,,
tapi disebabkan kulit teman ini sensitif sikit,,,
bila kena panas berpanjangan,,,
kulit teman jadi merah,,,
macam udang kena bakar jer,,,

tak caya,,,
tengok kat bawah ini,,,
hehehehehe



merah kannnn,,,
hahahahaha

Laluan seterusnya laluan mental,,,
jalan yang agak lurus beserta angin yang datang dari depan/ head wind,,,
tenaga kayuhan terpaksa ditingkatkan,,,


cuba tengok laluan mental ini,,,
kayuh tak sampai-sampai,,,
hehehehehe

Seperti yang teman kata tadi,,,
hari ini teman betul-betul perform kayuhan dengan baik sekali,,,
semua teman tinggalkan di belakang,,,
bila teman rasa depa jauh ketinggalan dan teman merasa keletihan,,,
teman berhenti menanti rakan-rakan lain,,, 
lama sikit teman dapat berehat,,,
hehehehehe



Jentera teman setelah di servis,,,
tak meragam langsung,,,
performance terbaik hari ini,,,
hehehehhee




Jarang dapat jumpa tangkul sebesar ini kat Malaysia,,,

Cuaca semakin panas,,,
panas lit-lit kata orang utara,,,
nampak ada pondok ditepi jalan,,,
Kami ambil keputusan untuk berehat sebentar sambil mengisi perut dengan buah pisang,,,
tenaga tambahan yang memang diperlukan,,,
untuk kayuhan jarak jauh,,,




baju dengan kasut yang berlonggok belakang Abg Ronn tu baju teman,,,
rasa nak berbogel jer masa tu,,,
hahahahaha

dengan ayunan angin yg agak kuat,,,
membuatkan mata teman,,,
pejam,,,celik,,,pejam,,,celik,,,
hahahahaha


Jendela Kehidupan,,,
hehehehe


Hat ni depa nak tinggalkan teman,,,
rasa malas bila dah melengkor kat pondok tadi,,,
tapi depa cukup sporting,,,
tunggu teman bersiap,,, terhegeh-hegeh cam anak dara sunti,,,
hahahahahaha


Sign board menunjukan tempat yang kami tujui,,,
Thale Noi,,,

Dihadapan kami sudah nampak jejambat panjang merentasi tasik/Laut,,,





Dah nampak permulaan jejambat yang panjangnya hampir 12km,,,
merentasi Tasik/Laut yang mengunjur dari Songkhla yang terletak hampir 300km dari tempat kami berada sekarang,,,


Dipermulaan jejambat Thale Noi,,,


Seluas mata memandang,,,
mental torture,,, mental torture,,,
dengan hayunan angin yang agak kuat membuatkan kayuhan agak perlahan dan agak sukar untuk mengimbangi basikal,,,


dalam angin yang kuat teman boleh berpeluh,,,
hahahahaha


rasanya ini kat tenggah-tengah jejambat Thale Noi,,,


kayuhan diteruskan,,,
teman ada ambil gambar video semasa atas jejambat ini,,,
audio kurang jelas disebabkan angin kuat,,,
layanzzz dibawah ini,,,

video






jauh lagi tuuuu,,,
cuaca mula mendung,,,
hehehehe



Sumber mata pencarian penduduk disini,,,


Dipenghujung jejambat,,,
rupa-rupanya jejambat ini dibuat sebagai hadiah sempena ulang tahun kelahiran raja Thailand,,,


Laluan kayuhan masih lagi sekitar tasik/laut setelah meninggalkan jejambat tadi,,,



Berhenti rehat,,,
mengabadikan kenangan disini,,,
Kayuhan diteruskan untuk mencari tempat penginapan untuk malam ini,,,
sambil-sambil memerhati kedai makanan Islam jika ada,,,
perut dah berbunyi lagu keroncong ada,,, heavy metal pun ada,,,
hahahaha

Akhirnya jumpa tempat penginapan,,,
teman tak sangka tempat ini best sungguh,,,
layanan dari penyambut tetamu dan boleh berunding harga bilik,,,
1 masalah yang timbul disini,,,
TIADA makanan Islam,,,

Mujur ada bekalan roti, Maggi dan beras,,,
makan malam kami ala kadar saja,,,
membuatkan teman bertambah lapar,,,
hahahahaa


Layan sekitar tempat penginapan kami dibawah ini,,,


jentera-jentera yang tak banyak ragam hari ini,,,


Bersih persekitaran tempat ini,,,
dikawal selia oleh ranjer-ranjer yang ramah mesra,,,
hehehehe





berbagai kemudahan ada disini,,,


Suasana malam,,,

Disebabkan tiada makanan halal,,,
jadi kami main masak-masak,,,
main pondok-pondok,,,
hahahahahaha



Setelah selesai makan malam,,,
kami pun meronda disekitar bandar ini,,,
jumpa lah kedai kopi dibawah ini,,,

Layan jugak kopi ini,,,
macam starbuck berbagai jenis kopi ada dijual disini,,,
dengan harga yang cukup murah,,,
Semua dok layan kopi,,,
sampai tak boleh tidur,,,
hahahahahaha




Peta menunjukan kedudukan kami sekarang,,,
Air laut dari Songkhla yang membentuk tasik ini,,,
entah lah,,,
nak kata tasik,,, bukan,,,
nak kata laut pun bukan,,,




Day 4,,,
Thale Noi - Hatyai,,,


Sebelum tidur semalam,,,
kami ada berbincang untuk menerokai tasik/laut ini hasil dari maklumat yang kami dapat,,,
jadi persetujuan dicapai,,,seawal pagi esok kami kena checkout dan mencari bot untuk tujuan tersebut,,,
setelah itu masing-masing melelapkan mata dengan berbagai-bagai irama laguyang tersendiri,,,
hahahahaha

Bila teman terjaga pagi itu,,,
tengok Abg Ronn sedang menyediakan sarapan pagi,,,
sekadar lapik perut untuk xtvt hari ini,,,

layanzzz,,,



Menu sarapan pagi,,,
air kopi, roti, maggi dan telur rebus,,,
kenyang juga lahhh,,,
hehehehee


Masing-masing melayan sarapan pagi,,,
sambil bersembang akan keterujaan kami menikmati keindahan alam,,,
cantik sungguh suasana pagi itu,,,
layanzzz,,,





Selesai bersarapan,,,
kamipun bersiap-siap nak menerokai kawasan ini,,,


Mengabadikan kenangan dihadapan tempat penginapan,,,



4 orang pencen dengan orang muda,,,
jangan marah noooo,,,
hahahahahahaha,,,


Sementara menanti orang bawak bot buka kedai,,,
kami singgah lagi di kedai kopi malam tadi,,,
pekena kopi seround lagi,,,
hehehehehe






gambar ini teman pinjam dari Abg Zain,,,
hehehehehe



Espresso kopi,,,
hehehehe


Setelah selesai,,,
kami pun menuju ke tempat bot,,,
kami jadi pelangan pertama hari itu,,,
hehehehe

Tempat ini memang heaven bagi pencinta burung,,,
beratus jenis burung menghuni habitat sekitar tasik / laut ini,,,
bagi teman pemandangan sekitar tempat ini memang menakjubkan,,,
indah sungguh bumi ciptaan Tuhan,,,


Bersiap sebelum menaiki bot,,,
keselamatan kena jaga,,,
dok gari semua basikal kat pokok,,,
takut nanti naik ke darat,,,
basikal tak de,,,
tak ke haru jadinya,,,
hahahahaha

Layanzzz,,,















Sangkar ikan,,,
tak pasti ikan darat ataupun ikan laut,,,
hehehehe


Kawasan ini memang dipelihara dengan baik sekali,,,,
selepas itu kami memasuki kawasan bunga teratai pula,,,
mengikut kata driver bot,,,
kalau kena dengan musim teratai berbunga,,,
meriah sungguh seluas mata memnadang katanya,,,
hehehehe










Kandang kerbau air,,,
banyak terdapat kandang kerbau di tasik ini,,,
teman tertanya-tanya juga,,,
bagaimana depa bawa semua kerbau ini ke dalam kawasan tasik/laut ini,,,
jauh juga dari daratan,,,
hehehehe



Rupa-rupanya,,,
kerbau air ini semua boleh berenang,,,
hahahahhaa




Jejambat yang kamilalui semalam,,,



Burung camar agaknya,,,

Setelah itu driver bot bawa kami berehat sebentar di tengah-tengah tasik,,,
dimana disediakan sebuah bangunan untuk pelancung berehat,,,
nak buat BBQ pun boleh,,,
hehehehhee

Yang menarik perhatian teman,,,
untuk kemudahan tandas nya,,,
sesiapa nak mengunakan tandas,,,
kena ada seorang yang mengepam air ke dalam tandas,,,
pengepam air itu pun sungguh unik,,,
cuba tengok kat bawah ini,,,



Unik kan,,,
hehehehehe



Setelah puas menikmati keindahan tasik/laut,,,
kami pun memulakan kayuhan untuk ke Hatyai,,,
laluan kayuhan pun masih mengelilingi tasik/laut tersebut,,,

Keadaan cuaca masih baik dengan panas yang boleh diterima,,,
hehehehehe,,,





Setiba di Pathallung,,,
jumpa kedai makanan Islam,,,
macam tak percaya jer rupanya ada kedai mamak yang bercakap siam,,,
hantam saja lahhh ,,,
janji boleh makan nasi,,,
hahahahahaha


Sedap juga masakan kedai mamak siam ni,,,
pekena ikan kensom, sayur dan daging masak apa ntah,,,
makan sungguh-sungguh teman,,,
nak cover balik untuk semalam,,,
hahahahaha

Selepas makan kami pun meneruskan kayuhan menuju ke Hatyai,,,
cuaca agak mendung dan agak berangin,,,
di sini boleh dikatakan terdapat sawah padi di kiri kanan jalan,,,
Thailand antara pengeksport beras utama ke Malaysia,,,





Ku sangka panas sampai ke petang,,,
rupanya hujan lebat sampai ke malam,,,
hahahaha

Alhamdulillah,,,
walaupun hujan kami tetap meneruskan kayuhan,,,
kerana jarak antara Thale Noi nak ke Hatyai agak jauh,,,
jarak kayuhan hari ini merupakan yang terpanjang setakat ini,,,
kami tiba di Hatyai agak lewat,,,

Di Hatyai tempat penginapan tak menjadi masalah,,,
juga dengan makanan Islam banyak boleh didapati,,,
selepas mandi kami makan malam disekitar Hatyai,,,
Selepas itu masing-masing masuk ke bilik,,,
melelapkan mata kerana keletihan,,,

Mujur tiada yang demam dengan keadaan cuaca di Thailand,,,


Suasana malam sekitar bandar Hatyai,,,


Nantikan sambungan hari ke 5 dan ke 6 pengembaraan kami,,,
jumpa lagi,,,

4 comments:

  1. Replies
    1. seronok dapat menghayati keindahan alam,,,
      pengalaman yg tidak mungkin akan dilupakan,,,
      priceless,,,

      Delete
  2. :: memang enjoi gile..
    :: nanti saya nak join bro tangloong..
    :: huhuu!

    ReplyDelete