Setia Bersama Misai Tanglooong

Thursday, December 10, 2009

Pulau Pangkor 2,,,



Sambungan dari entry yang lepas,,, berkenaan kursus dan percutian teman sekeluarga di Pulau Pangkor,,, banyak tempat jugak teman meronda,,, dan terjumpa jugak haiwan dan tumbuhan yang jarang teman jumpa,,, sekadar berkongsi maklumat,,,




Haiwan apakah ini,,, bila teman usik ,,, dia menguit / bergerak,,,
Bila bergerak mesti haiwan ini hidup,,,





Pandangan lebih jelas,,, macam lipas jer rupanya,,,





Ini satu lagi haiwan yang teman jumpa masa meronda dipantai,,,
Mula-mula teman ingat kayu or batu karang,,,
Bila diusik,,, bergerak juga,,,





Nak puaskan hati,,, teman angkat,,, lembek semacam jer,,,
Masa dalam air,,, dia panjang,,, bila kat darat,,, dia mengecut,,,
Apakah nama haiwan ini,,,




Jumpa lagi,,,kali ini 2 ekor,,,



Sama jugak,,, mengecut,,,



Jumpa lagi,,, kali ini 3 ekor,,,



Sama jugak,,, mengecut,,,

Bila teman berjalan dengan Apie dan B1N1 teman ke kilang Satay dan makanan laut,,, teman jumpa jugak haiwan ini,,, tapi betul-betul mengecut,,, sebab dah dikeringkan dan nampak macam,,, apa yer,,, lupa pulak nak ambik gambar,,, nama haiwan ini,,,
TIMUN LAUT,,, teman ingat GAMAT masa jumpa haiwan ini,,,
dan agak terkejut dengan harganya,,,


1 KG RM550





Ini pulak,,, berkenaan tumbuhan,,, pandangan dari jauh,,,




Bentuk daun dan pokok tersebut,,,




Bagi jelas lagi,,, ada buah pulak,,, macam nenas jer bentuk buah tu,,,
Yang warna merah tu,,, macam dah masak ranum jer,,,
Tapi tak lah pulak teman dapat pegang,,, pasal tinggi dekat tepi benteng / bukit,,,





Untuk mendapatkan gambaran dengan lebih jelas,,, terpaksalah teman memanjat satu tebing bukit,,,,




Yang ini pulak,,, tak perlu jalan jejauh,,, nak nenggok burung ini,,,
Ingat kat Serawak jer ada burung ni,,,



Kat tempat penginapan teman dah jumpa burung ni,,, banyak jugak,,,
Bila waktu petang jer,,, burung ni mesti bertenggek kat tempat tu,,,
Pasal pekerja resort tu taruk roti,,, makan free,,, kalau teman pun sampai,,, he,,,he,,,he,,,




Ini pulak,,, teman saja buat experiment dengan camera cap ayam teman,,,
Nak tengok hasil perbezaan Exposure,White Balance,Sharpness dan ISO,,,
Teman baru jer belajar nak ambik gambar,,, kalau ada kesilapan atau komen,,,
harap boleh letak komen anda kat bawah tu,,,












Kat bawah ini,,, teman cuba dapatkan sinaran lampu tu bagi macam bintang,,,
tapi tak jadi,,, kalau ada rakan boleh membantu,,,

RIBUAN TERIMA KASIH

teman ucapkan,,,




Tapi teman rasa,,, memang tak boleh buat seperti apa yang teman nak hasilkan,,,
pasal pakai camera DIGITAL yang berharga RM280 sahaja,,,
Wakakaka,,, angan-angan tinggi,,,


Abgbravo,Ayahcho dan Zanxray,,, hangpa jangan gelak

LEBIH,,, LEBIH TAU,,,

10 comments:

  1. rm550 sekilo...mahal tu beb,apsal hang tak pungut dan jual..takde pulak kat sg triang mende tu,klau ade aku pun nak cari...hehehhe..

    aduss jeles ar aku tengok gambo2 percutian hang ni bg sham..hm

    ReplyDelete
  2. Salam Sham. Saya rasa gambar-gambar ini semua di Teluk Nipahkan? Kami sekeluarga baru balik dari sana dua hari lepas. Bermalam di De Palma Resort. Sewa bilik hanya RM63 semalam. Murah siut. Banyak aktiviti laut kami buat seperti snookeling, jet ski, island hopping, banana ride dll. Semua ini akan saya atau isteri saya ceritakan dalam blog nanti.

    ReplyDelete
  3. Mu memang ada bakat ambil gambar pemandangan pantai dan laut.
    Gambar burung tu pun cantik tepat pada sudutnya.

    ReplyDelete
  4. mazru,,, baru ari ni dapat tenet,,, panas hati jer,,, line telepon ilang ke mana ntah,,,

    memang agak terkejut harga timun laut tu bila dah dikeringkan,,, sampai rm750 tgk gred ler,,,

    buat apa teman tak tau,,, tapi rasa utk tujuan perubatan kut,,, tgk org cina jer beli,,,

    ReplyDelete
  5. mybabah,,,

    teman nginap kat puteri bayu resort,,, actually ada kursus tpt kerja,,, ambil peluang bercuti bersama keluarga,,,

    ReplyDelete
  6. xtraypapatango,,,

    camera cap ayam jer,,, errmmmmm,,,

    ReplyDelete
  7. leh tahan gak gambor2 dari kamera mike....
    walopon cap ayam katanya...
    cara ngambek gambor tu menarik...

    terutama pada gambor matahari nak terbenam tu..

    ReplyDelete
  8. kulop ludin,,,

    terima kasih kerana sudi menjenggah ke blog teman yg tak seberapa ni,,,

    salam perkenalan,,,

    ReplyDelete